Kávy z Ugandy a ich vyťaženosť je 700 kg na hektár pre tradičnú Robusta odrodu. Uganda produkuje v priemere 3,5 miliónov, 60 kg vriec zelenej kávy ročne z čoho je - Robusta 80% a 20% Arabica.
Uganda je v Afrike po Etiópii 2. najväčší producent kávy.
Káva je pestovaná s inými plodinami, vrátane banánov alebo fazule a tieňi týchto stromov (kríkov). Arabica káva sa pestuje v hornatých oblastiach, ako je Uganda Elgon, Rwenzori a juhozápadnej (Muhavura) a na západnej Nebbi.
Káva Robusta sa pestuje v oblastiach okolo Viktóriinho jazera. Robusta stále rastie divoko v Kibaale a Zooka lesoch Kibaale a Nebbi.
Káva v Ugande sa zberá po celý rok s dvoma hlavnými vrcholmi od novembra do februára a od júna do septembra.
Marketing kávy je plne liberalizovaný. Ten je riešený predovšetkým sprostredkovatelmi. 81% ugandskej kávy je určenej pre Európsku úniu a 14% je exportovaných do Sudánu. V roku 1960 produkcia kávy stúpla asi 2 milióny vriec a dosiahla vrchol 3,7 milióna vriec v 1972-1973. Vzhľadom k občianskym nepokojom a "marketingovému" monopolu a starobe kávovníkov, výroba klesla v roku 1991 na 2.1million vriec kávy.
Ukončenie nepokojov a vznik UCDA (Uganda Coffee Development Authority ) umožnila vývoj programov, ktoré zvýšili produkciu a zlepšenie marketingu Ugandskej kávy.
Poslaním UCDA je podporovať a dohliadať na vývoj v kávovom priemysle prostredníctvom výskumu, zabezpečenia kvality,
zlepšenie uvádzania na trh atď.
Uganda je členom Medzinárodnej organizácie pre kávu, Inter Africa Coffee Organisation, East African Fine Coffee Association a
Specialty Coffee Ass. of America and Europe (SCAA a SCAE).
Vhodná na prípravu:
Espresso *****
Chemex *
Aeropress *
Drip Bar *
Odroda: Robusta - Canephora
Aróma/ chuť : Zemité tóny
Acidita : Nízka