Chuťový profil:
sladká hruška, čaj s citrónom, kiwi
Príbeh tejto kávy
Káva z farmy Finca El Rubi pochádza z regiónu Acevedo, Huila, kde Heiner Lazo pestuje kávu už viac ako 25 rokov. Farmu kúpil so svojou ženou Johanou. Predchádzajúci majiteľ dal farme meno El Rubi = Rubín, podľa drahokamu, pretože to bol darček pre jeho milovanú ženu, keď sa pred mnohými rokmi brali. Heiner a Johanna na svojom "Rubíne" pestujú odrody Arabiky ako Cattura, Colombia a Castillo. V posledných rokoch sa rozhodli pestovať aj exotickejšíe odrody ako napríklad Papayo, SL 20 a taktiež 7500 stromov Pink Bourbon, ktoré vysadili pred 4 rokmi. Heiner a Johanna experimentujú s rôznymi druhmi spracovania. Používajú teplotne kontrolovanú fermentáciu a anaeróbnu fermentáciu.
Pink Bourbon vznikol z odrôd Red a Yellow Bourbon a po prvý krát bol objavený v Pitalito, Huila. Táto odroda sa pestuje len veľmi ťažko pretože je geneticky nestála. Je však veľmi cenená pre svoje výnimočné chuťové vlastnosti. Je v nej vyšší podiel glukózy a verí sa, že toto dáva šálke delikátnejší, jemnejší a komplexnejší profil.
Heiner veľmi precízne dbá na zber kávových čerešní v optimálnom bode dozrievania, pred tým než sú zrná zbavené dužiny a cez noc na sucho fermentované. Potom sa sušia na slnku po dobu 7 až 10 dní, kým nedosiahnu vlhkosť 10-11%